Tomáš Hýský: Tomuhle týmu věřím víc než loni

Smečař Tomáš Hýský už má za sebou pět sezón v kladenském dresu. Teď se těší na další. V 36 letech je nejzkušenějším hráčem týmů. Postupně tak vedle něj přibývají čím dál mladší volejbalisté, kteří k němu vzhlíží a berou ho jako jasnou autoritu v kabině. “Hyzy“, jak se mu přezdívá, není ale s klubem spojen jen coby hráč, ale také jako grafik. V minulosti se postaral třeba o návrh log všech složek Kladno volejbal cz nebo dresů, ve kterých Orli odehráli tematická utkání. 

Minulá sezona byla z důvodů pandemie koronaviru ukončena ještě před zahájením play-off, jak jste to jako hráč vnímal?

Jako hráče mě samozřejmě mrzelo, že se sezóna nedohrála. Na druhou stranu se jednalo o zásah vyšší moci po celém světě. Nejvíce mě to však mrzelo kvůli fanouškům, přeci jenom sportujeme hlavně kvůli nim.

O co byla minulá sezóna kratší, o to bylo delší volno, jak jste ho strávil?

Neříkám, že se mi nehodilo. Odpočinul jsem si a měl jsem čas se dát po zdravotní stránce dohromady. Volno jsem ale i tak prakticky neměl, protože jsem byl na rodičovské dovolené a staral se o dcerku. Manželka chodila do práce, na druhou stranu se jednalo o příjemné povinnosti. S malou jsme se alespoň více sblížili.

Jak se Vám zamlouvá nově sestavený tým?

Už po přípravném turnaji v Liberci jsem předesílal, že jsem ze všech hráčů nadšený. Na těch, co jsou tady pár let semnou, tak na nich vidím, že chtějí makat ještě více než předtím. Doufám, že nám nasazené tempo vydrží po celou sezónu.  

Vzhledem k pracovnímu vytížení je Váš režim v rámci letní přípravy poněkud atypický, ale přeci, jak hodnotíte letní přípravu?

Mám individuální posilovací plán, který plním buď předtím, než kluci ráno přijdou, nebo naopak před večerním tréninkem. Se spoluhráči jsem se snažil být co nejčastěji, absolvoval jsem některé dopolední tréninky na atletickém oválu na Sletišti a snad všechny odpolední tréninky. Příprava byla trošku jiná oproti předchozím letům, nebyla tolik demoliční a od začátku se nastavila laťka. I přesto, že jsem nebyl s týmem každý den, jsem se cítil dobře a stejně to vnímám i teď. 

Uplynulá sezóna se týmu úplně nepovedla, co bude potřeba udělat proto, aby se Kladno vrátilo zpět na vrchol?

Loňská sezóna byla prapodivná od začátku, nahoru dolu. Něco bylo super, jiné věci zase horší. Na těch jsme makali, ale nepodařilo se nám je dostat do stádia, se kterým bychom mohli být spokojeni a pracovat na něčem jiném. Teď jsou tady jiní hráči a tomuhle týmu věřím, věřím že bude bojovnější, že bude hrát pro diváky, makat jeden za druhého, cítím v něm velkého týmového ducha.  

Co bude v nadcházející sezóně největší zbraní Kladna?

Jednoznačně servis, na kterém všichni usilovně pracujeme. Odvozuji to zejména od toho, že s ním mám na trénincích jako přihrávač velké problémy (směje se). Pak hlavně bojovnost. Tým je, až na pár jedinců, velmi mladý, ale o to bojovnější. 

V minulých sezónách jste byl na pozici smečaře jasnou jedničkou, bude to tak i nadále, nebo své místo v základní sestavě přenecháte mladému Vostárkovi, popř. jednomu z nově příchozích smečařů Krafferovi nebo Jiřímu Mikulenkovi? 

Přál bych si, aby se má pozice v týmu opravdu změnila. Už mám odskákáno dvacet let, což je myslím že až dost. Budu jedině rád, když se nebudu muset zapojit do všech utkání. Podle toho, jak všichni makají a chtějí se dostat do základní sestavy, si myslím, že to tak i dopadne.

Ustupujete tedy dobrovolně z předních pozic?  

Neříkám, že bych hrát nechtěl, ale budu rád, když mě někdo ze základní sestavy dostane. Laťka je ale vysoko (směje se). Jsem týmový hráč, takže pokud se týmu bude dařit a já na palubovce nebudu, rozhodně mi to vadit nebude.

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021? 

Sám za sebe cílím na to, abych byl schopen absolvovat celou sezónu bez zranění, a co se týče týmu, tam by se mi líbilo skončit do čtvrtého nebo pátého místa po základní části a v play-off urvat jednu z medailí.

Jak moc se těšíte na moment, až znovu nastoupíte do zápasu v Kladenské sportovní hale?

Těším se moc, ale hlavně doufám v to, aby v ní byli nějací diváci. V současné době člověk nikdy neví. 

Kromě volejbalu se věnujete i malířství a grafice. Jak to zvládáte?

Mám toho hodně. Ve firmě, ve které jsem zhruba rok a půl, mám na starosti zejména design dresů. Volejbalové ale moc nedělám, vyjma těch kladenských se moje práce zaměřuje především na sporty jako jsou hokej, florbal nebo hokejbal.

Jak dlouho Vám trvá vytvořit návrh dresu?

Dávám tomu dva dny, než se to líbí mně. Následně posílám návrh jednak na vedení klubu a dále mému šéfovi. Každý k tomu přidá své poznatky, které se následně snažím do návrhu zapracovat, a přibližně po pěti až sedmi dnech mohou jít dresy do výroby.