Skvělý úspěch mládeže. Mladší žáci přivezli z MČR bronz, radovala se i děvčata

Horní řada zleva: Ondřej Koflák, Kateřina Svobodová (hlavní trenérka), Vojtěch Dandar, Tomáš Koflák, Matěj Náhlovský, Maxmilián Pour
Dolní řada zleva: Michal Kratina, Vojtěch Svoboda, Ondřej Tkadlec, Matěj Kubelka

Kladenská volejbalová mládež zakončila prázdniny s cennými kovy na hrudích. Mladší žáci si přivezli z náhradního mistrovství České republiky bronzové medaile. Děvčata pro změnu ovládla přípravný turnaj v Lupenicích. Před startem sezóny se tak všichni naladili nejlépe, jak mohli.

Odložené mistrovství ČR mladších žáků přivítalo v Kolíně a Nymburce celkem 24 týmů, které byly rozděleny do osmi skupin po třech. Kladenští mladší žáci se v základní skupině utkali s Brnem a Frýdkem-Místkem, které v obou případech porazili 2:0 a z prvního místa postoupili do další čtyřčlenné skupiny, odkud vedla cesta mezi nejlepších 8 družstev. „Nekladla jsem absolutně žádné cíle. Vždy když jsme prošli dál, považovala jsem to za úspěch,“ prozradila trenérka Kateřina Svobodová, která před začátkem šampionátu musela na poslední chvíli „lepit“ sestavu kvůli několika zraněním. 

Dva původně náhradníci se totiž museli zapojit během turnaje do hry a trenérku mile překvapili „Na to, co měli za sebou, to zvládli nad očekávání dobře,“ konstatovala hrdě Svobodová. Klíčovým duelem turnaje pro kladenské mladší žáky bylo čtvrtfinále s Rychnovem nad Kněžnou v sobotu večer, kdy po dvou vyrovnaných sadách musela rozhodnout zkrácená hra. V ní byli Kladenští na pokraji vyřazení. Za stavu 9:12 ale zabojovali a nakonec zvítězili 18:16. „Samotnou mě překvapilo, že jim neubývaly síly. Do neděle jsme tak šli absolutně v pohodě,“ řekla trenérka mladších žáků. 

V semifinále čekalo na mladší žáky Znojmo, které bylo na turnaji suverénní a MČR ovládlo. Zklamání z prohry však v kladenských řadách k vidění nebylo. „Věděli jsme, že je Znojmo nad naše síly. Výsledek nebyl nějak hrozný, po takovém výkonu jsme si věřili na souboj o třetí místo,“ tušila Svobodová už předem, jak duel o třetí místo dopadne.

Do souboje o bronz poslal systém turnaje mladým Orlům poraženého z dvojice Lvi Praha-Prosek. Tím byl Prosek, se kterým se v průběhu turnaje svěřenci Kateřiny Svobodové již potkali, a prohráli 1:2. Takticky poučeni z úvodního střetnutí a po prohraném 1. setu 24:26 rozehráli Orli napínavé a vyhecované utkání se šťastným koncem, 15:12 v tie-breaku. „Skákaným podáním a útokem nás po celou dobu turnaje výborně táhli Michal Kratina a Ondra Tkadlec. Vojta Svoboda výborně přihrával, četl hru v poli a přidal i se i technickou hrou na síti. Matěj Kubelka tři dny lítal po hřišti a řešil složité situace. Oba dva s Vojtou bodově přispívali těžkým plachtícím podáním,“ zhodnotila účinkování svých svěřenců Svobodová.

V souboji o 3. místo však nade všemi čněl výkon Ondřeje Tkadlece, který svou zarputilostí a statečností ukázal, jak správným kapitánem je. Jak se později ukázalo, Ondřej do souboje o bronz nastoupil se sebezapřením a zlomeným prstem na levé ruce. „Hrál jak z partesu. Každé bouchnutí ho muselo nesmírně bolet. Kdyby nehrál, nevyhráli bychom,“ vysekla poklonu Svobodová. „Po turnaji jsem mu psala SMSku, že je hrdina,“ dodala vzápětí.

Děvčata ovládla Lupenice

Ve východních Čechách zakončila přípravu turnajem v Lupenici děvčata. Trenérka Irena Pokorná vyslala do turnajového klání všechna svá družstva, tedy mladší i starší žákyně, kadetky i juniorky, přičemž starší žákyně rozdělila do tří výkonnostně srovnatelných týmů. S předsezónní přípravou musela být naprosto spokojená, když hned dva týmy vybojovaly celkové první místo (starší žákyně B a kadetky), jeden tým bral místo druhé (starší žákyně A) a jeden tým místo třetí (mladší žákyně). Kuriózní moment nastal právě ve finále turnaje starších žákyň, kde se proti sobě postavily dva kladenské týmy. „Bylo mezi námi menší napětí. Osobně jsem byla nervózní, protože jsme se tahali o každý bod,“ komentovala vzájemný duel Beáta Šestáková, jedna ze svěřenkyň. 

Podle ní se na turnaji projevila i fyzička, na kterou se celý týden v rámci přípravného kempu se spoluhráčkami soustředily. Během turnaje si navíc vyzkoušely, jaké to je hrát bez vedení, když je trenérka Pokorná nechala, ať si vedou zápas samy. „Koučovaly jsme se samy, samy jsme si braly i oddechové časy. Ona seděla opodál a sledovala nás. Přišla pouze v momentě, kdy jsme šly na lavičku a řekla nám své poznatky,“ přiblížila netradiční střetnutí starší žákyně Anežka Ouředníková. „Když jsme hrály špatně a viděla chyby, tak si time-out vzala ona, aby nám vysvětlila, co a jak,“ doplnila Šestáková.

Stejně jako v případě mladších žáků se i u děvčat jednalo o závěrečný test před nadcházející sezónou a generálka nemohla vyjít lépe. „Myslím si, že si povedeme dobře a mohly bychom se umístit do první trojky,“ prozradila ambiciózně Šestáková. První vzájemné zápasy čekají jí a její spoluhráčky už příští víkend.