Lukáš Kyjanica: S Kladnem chci bojovat o nejvyšší příčky

Lukáš Kyjanica bude v letošní sezóně jediným zahraničním hráčem v týmu Kladna. Jednadvacetiletý slovenský rodák z Bánské Bystrice poprvé ve své kariéře okusí volejbal mimo rodnou zemi. Ke kladenském dresu mu dopomohl jeho krajan v realizačním týmu Tomáš Samsely, jenž ho doporučil hlavnímu trenérovi Milanovi Fortuníkovi. Kyjanica má na koho navazovat, slovenský volejbal má totiž v historii kladenského volejbalu výraznou stopu.

Jaké to je přestoupit do Kladna?

Je to skvělý pocit. Tím, že se jedná o moje první zahraniční angažmá, je vzrušení o to větší. Doufám, že sezóna bude úspěšná a že pomůžu týmu v boji o nejvyšší příčky. 

Jste členem slovenského národního týmu, určitě jste zvažoval i jiné nabídky. Co rozhodlo pro Kladno?

Zvažoval jsem i jiné, ale ta z Kladna se mi stran financí a herního vytížení líbila nejvíce, a tak jsem se ji hned chopil.

Sledoval jste českou nejvyšší soutěž delší dobu? 

Samozřejmě, spousta hráčů ze slovenského národního týmu v ní hrála nebo hraje. S kluky jsem mluvil jak o české extralize, tak i o Kladně. Třeba Braňo Skladaný, který zde hrával, vzpomíná na Kladno velice rád.

O čem jste se spolu bavili?

Je to sice už několik let, co tu působil, ale řešili jsme místní zázemí, halu, fanoušky, ale i samotné město.

S kým jste Vaše rozhodnutí komunikoval a co říkala rodina na to, že půjdete do zahraničí?

S vícero lidmi. Od trenéra v Trenčíně, až po Branislava Skladaného. Rodina si už zvykla, že jsem pryč. Už na střední škole jsem bydlel na internátě a celou sezónu byl pryč. V mém rozhodnutí odejít mě ale podpořila. 

Jaké měl od vás trenér očekávání, když jste se společně bavili o přestupu?

Cíle jsou jasné, Kladno chce bojovat o nejvyšší příčky a předvádět dobrý volejbal, který se bude líbit divákům. Ode mě se očekává poctivá defenzivní práce nad sítí, útok a kvalitní servis.

Jak se Vám zamlouvá nově sestavený tým a už jste se v něm zabydlel?

Myslím, že tým je velmi dobře poskládaný. Hlavně, co se týká týmové chemie. Líbí se mi bojovnost, se kterou kluci do tréninku jdou, a doufám že si to přeneseme i do zápasů.

Jak hodnotíte letní přípravu?

Oproti těm, které jsem absolvoval v minulosti, tak velmi pozitivně. Kondiční trenér nás velmi dobře připravuje a celkově jsou tréninky intenzivnější a kvalitnější, než na co jsem byl zvyklí.

O pozici v základní sestavě byste se měl porvat se starším z bratrů Mikulenků, proč by se měl trenér rozhodnout právě pro Vás?

Těžké takhle říkat dopředu, ale tím, že jsem středový hráč nižšího vzrůstu, měl bych tento nedostatek dohánět jinde, zejména na útoku a na podání.

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021?

Z hlediska týmu bojovat určitě o co nejvyšší příčky, ať už v lize nebo v poháru. Z toho osobního se zlepšit v herních činnostech a udělat další progres v kariéře.

Jak moc se těšíte na moment, až nastoupíte do zápasu v Kladenské sportovní hale?

Velmi. Už v Liberci v přípravě jsme měli díky fanouškům téměř domácí prostředí, a to jich tam bylo jen pár (směje se).

Co rodiče nebo rodina. Přijedou do Kladna?

Pokud budou mít čas a umožní jim to opatření s ohledem na pandemii koronaviru, tak snad dorazí. 

Jak moc zdatný jste kuchař, dokázal byste spoluhráče nebo fanoušky pozvat na tradiční slovenský oběd či večeři?

Myslím, že bych to měl zvládnout (směje se).

Na co byste je pozval?

Na Kysucký chléb. Jedná se o opečený chleba s pomazánkou na vrchu. Něco na způsob řízku, akorát je obalený pouze z jedné strany. Jedná se o velmi chutné jídlo.