Vladimír Mikulenka: Na spolupráci s bratrem se těším

Věkem stále patří k mladým hráčům. Blokař Vladimír Mikulenka (22) vyrůstal v Praze a mezi muži nakoukl do velkého volejbalu v Příbrami. V Kladně načne druhou sezónu. Nově bude mít navíc na starost týmovou kasu, do které bude letos přispívat i jeho mladší bratr Jiří, který si momentálně plní reprezentační povinnosti. Kladno se tak poprvé historii dočká okamžiku, kdy v jeho dresu nastoupí do extraligového zápasu bratrská dvojice.

Minulá sezona byla z důvodů pandemie koronaviru ukončena ještě před zahájením play-off, jak jste to jako hráč vnímal?

Pro mě se jednalo o zklamání. Všichni se na play-off těší, protože se jedná o vyvrcholení celé sezóny, kde všichni prodají to, co umí. Všichni jsme přišli o vypjaté zápasy, emoce a atmosféru v hale a nejenom my, ale i fanoušci.

O co byla minulá sezóna kratší, o to bylo delší volno, jak jste ho strávil?

Zpočátku jsem přibližně měsíc odpočíval ode všeho. Poté jsem se začal sám udržovat v rámci možností, které karanténa umožňovala. Po uvolnění opatření jsem zapojil i posilovnu.

Volný čas jste mohl zužitkovat také ke studiu..

Určitě. Po téhle stránce se to hodilo. Na všechno jsem měl daleko více času a energie. 

Jak se Vám zamlouvá nově sestavený tým?

Z mého pohledu je poskládaný dobře. Je v něm spousta mladých dravých kluků, kteří se chtějí ukázat. Volejbal je baví. Všichni se snažíme a makáme, k tomu pár starších, zkušených hráčů. Za mě se jedná o dobrý mix mládí a zkušeností. Snad se to v sezóně potvrdí a odrazí se to na výsledcích.

Uplynulá sezóna se Kladnu úplně nepovedla, co bude potřeba udělat proto, aby se Kladno vrátilo zpět na vrchol?

Myslím si, že si tým loni nesedl po lidské stránce, což s projevilo na atmosféře uvnitř mančaftu a následně se vše projevovalo i ve hře. Naše výkony nebyly optimální a stejně tak i výsledky. Letos je vše výrazně lepší, a když to takhle bude pokračovat, tak jsme na dobré cestě předvádět mnohem lepší volejbal a bavit fanoušky. 

Předpokládá se, že se o místo v základní sestavě porvete s Lukášem Kyjanicou, proč by se měl trenér rozhodnout právě pro vás?

Sezóna bude dlouhá a rozhodovat podle mě bude momentální forma, komu se bude dařit více, bude hrát. S Lukášem navíc vycházíme dobře, dokonce spolu i bydlíme (směje se). Nějakou nezdravou rivalitu mezi námi necítím. 

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021?

Mně by se líbilo zahrát si semifinále, což máme všichni v hlavách a dále, abychom bavili fanoušky a chodili na nás v co největším počtu, tedy pokud to situace dovolí.

Jak moc se těšíte na moment, až znovu nastoupíte do zápasu v Kladenské sportovní hale?

Hrozně moc se na něj těším, protože pauza byla opravdu dlouhá.

V týmu zároveň plníte důležitou roli pokladníka. Za co hráči nejčastěji přispívají do týmové kasy?

Za pozdní příchody na tréninky nebo srazy před zápasy.

Kolik v ní přibližně skončí peněz za měsíc?

V průměru tak tři až čtyři tisíce, korun (směje se).

V týmu se setkáte s bratrem Jiřím, jak moc se těšíte na vzájemnou spolupráci?

Těším se, určitě. S bráchou už jsme párkrát hráli už v první lize. Hraje se mi s ním dobře a bude to nejspíše v historii Kladna poprvé, kdy bude mít na palubovce bratrskou dvojici. 

Co jste mu o Kladnu před jeho příchodem prozradil?

Že je tady jiná úroveň než v Příbrami, ať už co se týče trenérského týmu nebo zázemí pro hráče, a že se pro něj bude jednat rozhodně o dobrou změnu.  

Co na to říkali rodiče, že se sejdete v jednom týmu?

Ti jsou nadšení. V minulé sezóně si vždy museli volit mezi Příbramí a Kladnem a teď jim tohle rozhodování odpadne (směje se).

Komu ve vzájemných zápasech více fandili?

Myslím, že oběma stejně, spíš byli rádi, že nastala tahle chvíle, u které mohli být. Teď nastal vzácný moment, kdy budeme nějakou dobu společně v jednom týmu.