Tomáš John: Těší mě, že kluci chtějí sami

Veleúspěšný mládežnický kouč se letos poprvé přesunul k mužům. Tomáš John získal s pražskými lvi nespočet úspěchů. I proto si ho do svého realizačního týmu vybral hlavní trenér Milan Fortuník. Jeho asistent, který je známý ve volejbalovém prostředí svým typickým humorem, má na starosti z herních prvků zejména příjem. O tom, že by si vzal na starosti hlavně mladší hráče, neuvažoval, i když jich je v kladenském dresu spousta. 

S mládežnickými kategoriemi Lvů Praha jste dosáhl všeho, měl jste jistě spousty nabídek, proč jste si pro svoje další trenérské angažmá vybral právě Kladno?

Vím, jak trénuje Milan Fortuník a líbila se mi jeho filozofie, stejně tak mě baví i jeho humor a rodinné pojetí klubu.

Doposud jste působil v pozici trenéra mládeže, jak moc velký rozdíl je mezi trénováním juniorů a mužů?

Moc rozdílů v tom nevidím. V Kladně je spousta mladých kluků, tedy až na pár výjimek, kterým je přes třicet. Kluci chtějí sami trénovat. Volejbal je jednoduchý sport. Stačí akorát trénovat a zlepšovat své dovednosti. Když chtějí hráči, tak i pro trenéra je jednodušší vymýšlet cvičení a varianty tréninku.

Trenérský tým nově čítá tři členy, jak jste si rozdělili úkoly a jak složité to bylo?

Největší část má na starosti Milan Fortuník. Tomáš Samsely je hlavně přes statistiku, ale něco z herních činností má na starosti i on. Co se týče mě tak z herních prvků mám na starosti hlavně příjem podání a taky trošku uvolňovat atmosféru svými poznámkami (směje se). Na tom, jak tréninková jednotka bude vypadat se domlouváme před každým tréninkem, kdy si jasně řekneme, co se bude dělat a kdo bude mít co na starosti.

Máte na starosti některé konkrétní skupiny hráčů, třeba ty v A-týmu věkově nejmladší? S ohledem na Vaše zkušenosti s mládeží by se to přímo nabízelo..

Ani ne. Vždy na začátku týdne si rozdělíme úlohy a náplň práce tak, aby vše směřovalo k víkendu. Hráče si mezi sebou točíme, aby každý z nás viděl všechny kluky. 

Jak zatím funguje chemie v rámci realizačního týmu?

Z mého pohledu dobře (směje se).

Ve volejbalovém prostředí jste znám pro svůj specifický styl humoru, jak je mezi kolegy a hráči přijímán?

Milan (Fortuník) mě zná, druhý asistent si zatím pořád zvyká. S některými hráči jsem se už viděl u národního týmu či v mládežnických kategoriích, takže vědí, co ode mě mohou čekat.

Druhý asistent trenéra je také Tomáš, jak se při tréninku rozeznáváte?

Už dlouhá léta mám přezdívku „John“, takže mi tak všichni říkají. On je Tom.

Jak se vám zamlouvá složení A-týmu na nadcházející sezónu?

Je to dobré. Líbí se mi. Jsem spokojený. Zdravé mládí a k tomu pár zkušených hráčů. Tým je namixovaný tak akorát.

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021?

Skončit s týmem do čtvrtého místa.