Parádní představení na úvod! Orli prohráli pouze s domácím Libercem

Horní řada zleva: Michal Roháček, Vladimír Mikulenka, Jiří Kraffer, Adam Zajíček, Lukáš Kyjanica, Tomáš Hýský, Josef Vostárek
Dolní řada zleva: Tomáš Kunc, Filip Křesťan, Matěj Martinča

Premiérové vystoupení kladenských volejbalistů pod vysokou sítí dopadlo náramně. Orli si na prvním ze čtyř přípravných turnajů před sezónou vedli na výbornou, když se na severu Čech hned třikrát radovali z vítězství, pouze Liberec byl nad jejich síly a padli s ním po boji. V Liberci si postupně připsali skalp Ústí, Beskyd a na závěr celého dvoudenního klání i Příbrami.

V Liberci se kladenští volejbalisté představili v nejsilnější možné sestavě, akorát na lavičce chyběl z osobních důvodů hlavní trenér Milan Fortuník. Po celý turnaj tak měli tým na starosti jeho noví asistenti Tomášové John a Samsely. „První přípravné utkání v sezóně jsme odehráli vyrovnaně. Úvodní set jsme dohrávali trochu nervózně. Ve druhém už jsme se zformovali, byli lepší na servisu a za ten závěrečný musím kluky pochválit, neboť zvládli těžkou koncovku, kdy jsme prohrávali o čtyři body a dohráli jsme ji kolektivním výkonem,“ zhodnotil výhru 2:1 nad Ústím John. 

Ve druhém pátečním vystoupení kladenských Orlů přišla také jediná porážka na turnaji. Od domácí Dukly. Podle Samselyho byl hlavní příčinou respekt na začátku utkání. „Liberec servis hodně osolil a byl hodně nepříjemný. Poté už jsme se zvedli na servisu i my, hra se vyrovnala a dokázali jsme se soupeřem hrát celkem vyrovnaně,“ pochvaloval si slovenský asistent trenéra, že jeho svěřenci získali pro sebe alespoň poslední set. 

„Jedná se o první přípravný turnaj. Ve hře je ještě spousta chyb, nedorozumění a podobně, ale líbilo se mi, že se kluci nevzdali, i když nám soupeř odskočil o pět respektive šest bodů,“ dodal Samsely ještě k utkání s Libercem.

Dramatické koncovky

Sobotní zápasy přinesly daleko vyrovnanější bitvy, byť to tak výsledkově nevypadá. Každý ze šesti setů přinesl dramatickou koncovku a ve všech případech se z ní úspěšně radovali kladenští volejbalisté. Ti se nejprve utkali s Beskydami, kterým se dařilo v Liberci nejméně a z duelu s Orly odešly bez vyhraného setu. Podobně dopadla i Příbram, která padla až po boji v každé sadě nejtěsnějším možným rozdílem. „Oba soupeře jsme zatlačili kvalitním podáním, tak abychom jim znepříjemnili kombinaci, což se nám dařilo. Tím jsme si hodně pomáhali. I když jsme prohrávali a měli špatný start do setů, tak v jejich průběhu jsme manko stáhli a ke konci jsme soupeře zatlačili servisem,“ řekl John.

Největší kaňkou na celém herním víkendu tak zůstalo zranění Ondřeje Fortuníka, který musel odstoupit už v průběhu prvního setu s Ústím. „V úterý jde na vyšetření, tak se dozvíme, co má s lýtkem a na jak dlouho bude mimo,“ objasnil situaci ohledně prvního nahrávače kladenského týmu trenér John, jemuž se líbily výkony všech hráčů. „Opory týmu zahrály svůj standard, k tomu dodaly spolehlivost. Jiří Kraffer jako mladší smečař si počínal jako zkušený mazák. I mladší hráči se své role nezalekli. Celkově se mi jejich výkon líbil a ode všech měl jejich výkon vzestupnou tendenci,“ okomentoval své svěřence asistent trenéra Fortuníka. 

Turnaj v Liberci byl pro kladenské volejbalisty první pokoronanivorou akcí. S ohledem na vládní nařízení, která teď jsou při sportovních akcích, byl podle Johna turnaj zorganizován normálně. „Nic zvláštního nebylo. Z roušek už jsme všichni otrávení a bereme je jako samozřejmost. Organizačně bylo vše v pořádku,“ prohlásil John. Za týden se kladenští orli představí na turnaji O pohár starostky v Odoleně Vodě, kde změří síly s domácím AEREm, pražskými Lvi a vítězem minulého ročníku UNIQA Extraligy mužů Karlovarskem.

Kladno – Ústí 2:1 (19:25, 25:17, 29:27)
Sestava:
 V. Mikulenka, Křesťan, Vostárek, Zajíček, Fortuník, Roháček, Kunc (L); Střídali: Kraffer, Hýský, Martinča, Kyjanica

Liberec – Kladno 2:1 (25:17, 25:21, 22:25)
Sestava:
 Martinča, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, V. Mikulenka, Kunc (L); Střídali: Vostárek, Kyjanica

Beskydy – Kladno 0:3 (21:25, 23:25, 23:25)
Sestava:
 Hýský, Kyjanica, Martinča, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Kunc (L); Střídali: V. Mikulenka, Vostárek, Roháček

Příbram – Kladno 0:3 (23:25, 28:30, 23:25)
Sestava:
 Martinča, Kraffer, V. Mikulenka, Křesťan, Hýský, Kyjanica, Kunc (L); Střídali: Vostárek, Roháček