Áčko odstartovalo přípravu na novou sezonu s přebudovaným kádrem

Tým

Horní řada zleva: Tomáš Samsely (asistent trenéra), Vladimír Mikulenka, Jiří Kraffer, Josef Vostárek, Adam Zajíček, Ondřej Fortuník, Filip Křesťan, Tomáš John (asistent trenéra)
Dolní řada zleva: Karel Albrecht, Pavel Gottesman, Adam Kubelka, Tomáš Kunc, Lukáš Kyjinica, Michal Roháček

Dlouhá pětiměsíční pauza zaviněná koronavirem skončila. Kladenským volejbalistům začala přibližně osmitýdenní letní příprava, která potrvá až do startu nadcházejícího extraligového ročníku. Trenér Milan Fortuník přivítal na úvodním pondělním tréninku obměněný kádr, tentokrát složený z čistě domácích hráčů s jedinou výjimkou.  

Kladenským volejbalistům odstartovala v posledním červencovém týdnu společná letní. Nezbytná, pro někoho nepříliš populární, ale důležitá součást sezóny. Z jarních individuálních tréninků zapříčiněných koronavirovou epidemií se 27. července přešlo na týmové, společné. „V květnu jsme měli s hráči pohovory, kde jsme si vysvětlili, co po nich chceme. Jsem přesvědčený o tom, že mám aktuálně volejbalisty, kteří se umí připravit a pracovat individuálně,“ říká trenér Milan Fortuník.

Kouč Orlů přivítal na úvodním pondělním srazu vedle opor a stálic týmu v podobě kapitána Zajíčka, Fortuníka, Vostárka, a staršího z bratrů Mikulenkových rovněž i nové akvizice: smečaře Kraffera, libero Kunce, blokaře Kyjanicu nebo Jiřího Mikulenku, jenž může nastoupit jak na postu univerzála, tak na postu smečaře. „Jsem rád, že se nám podařilo mužstvo takhle poskládat. Situace ohledně koronaviru byla nejasná, proto jsme vsadili především na domácí hráče vyjma slovenského reprezentanta Kyjanici. Tým vypadá dobře,“ objasňuje nové složení kladenského kádru 55letý trenér. Smečař Hýský se společně s druhým nahrávačem Martinčou se do přípravy zapojí o týden později.

Svěřence Milana Fortuníka čeká nyní letní příprava, která potrvá přibližně dva měsíce, a to pod vedením kondičního kouče Matyáše Myškovského. „V prvních čtyřech až šesti týdnech se bude jednat o obecnou kondiční přípravu na stabilizaci, upevnění pohybových vzorců a celkové zvýšení fyzické kondice a přípravu na speciální tréninky, ať už silové nebo herní,“ nastiňuje plány Myškovský. Na hráče čeká přibližně o dva týdny delší dril než tomu bylo v minulých letech. „Úvodní část bude zaměřená spíše na sílu, postupně se přejde k výbušnosti a dynamice, kde se zároveň budou střídat i herní věci,“ doplňuje asistenta hlavní trenér Fortuník.

Novinky v tréninkovém procesu

S přibližujícím se startem extraligy čekají hráče určité změny a novinky. „Tréninky budou specifičtější, intenzivnější a zaměřené více na hráčskou průpravu. Mnohem častěji se budou objevovat volejbalové prvky. Oproti předchozím letům zavádíme speciální tréninky pro jednotlivé posty a budeme zohledňovat i věk hráčů,“ objasňuje Myškovský.  

Volejbalisté se v průběhu letní přípravy setkají i s novými pomůckami, které jim pořídil klub. Mohou se tak těšit na extra těžké medicinbaly, elastické gumy či speciální činky na podřepy. A to není zdaleka všechno. „Letos máme v plánu trénovat klidně i na vícero hřištích najednou. Tréninky by tak měly být intenzivnější a náročnější,“ pochvaluje si Fortuník. V přípravě se Orli zaměří i na detaily, které budou pro diváky zpočátku těžší k postřehnutí. Hráči budou pilovat různé druhy podání a celkově servis jako samostatný celek. 

Dále bude u volejbalistů kladen důraz na odraz a konzistentní výkony. „Pracujeme na tom, aby hráči neměli výborný pouze první set a jejich výkonnost šla postupně dolů, ale aby naopak udrželi svůj výkon po celý zápas. V průběhu přípravy se zaměříme na budování výskoku a výskokové vytrvalosti a do toho vložíme speciální tréninky na stabilizaci kolen, v rámci kterých se budeme soustředit především na odraz,“ vysvětluje Myškovský.  

První herní test čeká kladenské volejbalisty až ke konci srpna, kdy o víkendu 22. – 23. 8. absolvují přípravný turnaj v Liberci, následně pak v Odoleně Vodě a Příbrami. Před domácím publikem se Orli premiérově představí až v první polovině září. 

Změny v kádru

Příchody

Filip Křesťan – univerzál (přestup z Českých Budějovic)
Jiří Kraffer – smečař (hostování z Českých Budějovic) 
Tomáš Kunc – libero (přestup z Liberce)
Jiří Mikulenka – univerzál/smečař (přestup z Příbrami)
Lukáš Kyjanica – blokař (mezinárodní transfer z Nitry/SK)

Odchody

Milan Moník – libero (přestup do Beskyd)
Daan van Haarlem – nahrávač
Stefan Okosanovic – univerzál (přestup do Nancy/FR)
Milos Vemic – smečař
David Kuboš – univerzál/smečař (ukončení kariéry)
Cristian Palacios – blokař
Max Staples – smečař
Vladimír Sobotka – blokař (ukončení kariéry)

Hostování

Matěj Koloušek – smečař
Dominik Wallisch – univerzál