Tomáš Hýský: Kariéru jsem na hřebík nepověsil

Také kladenským volejbalistům kvůli hrozbě koronaviru sezona skončila až příliš předčasně. Zajímalo nás, jak vnímá situaci očima sportovce a co nyní dělá opora orlů a Kladeňák Tomáš Hýský (36).

Skončil jste někdy sezonu ve své více než dvacetileté kariéře takhle brzy?
Párkrát možná ano, ale na konkrétní sezony si nevzpomínám. Spíše jsme s týmy, ve kterých jsem působil, ještě bojovali v play off. V současné době ukončení soutěží bylo naprosto správné rozhodnutí.

Zahrajme si na kdyby. Kdyby v červnu vláda povolila opět sportovní akce, zápasy, při celkovém počtu do třiceti účastníků a volejbalový svaz umožnil nejlepším osmi týmům z posezonní tabulky hrát vyřazovací turnaj o titul, kam by Kladenští orli podle vás mohli dojít?
Čistě hypoteticky určitě pro lepší umístění, než je šesté místo, na kterém jsme sezonu zakončili. Ve čtvrtfinále play off bychom narazili na Brno a na to jsme si věřili. V semifinále bychom byli v roli outsidera, ale dokud není složený poslední balón, pořád by bylo v našich silách postarat se o velké překvapení. Ostatně to se nám letos povedlo v semifinále Českého poháru proti Liberci. Předtím nám málokdo věřil ve čtvrtfinále s Prahou. S ní jsme doma prohráli, ale u nich v odvetě jsme nasadili dva nové hráče, Palaciose se Steplesem, a ti nám pomohli Pražany vyřadit. Ve finále s Českými Budějovicemi jsme měli část utkání ve své moci, ovšem nezvládli jsme koncovku třetího setu a soupeř nás kvalitou přehrál. Kdyby k turnaji o titul došlo, bylo by zajímavé taky sledovat, jak si týmy včetně nás povedou bez cizinců. Ti, ještě když mohli, odcestovali do svých domovů a vrátit se nemohou…

Vy jste ještě v sezoně pamatoval na zadní vrátka a při volejbale jste vypomáhal grafickému studiu pro sportovní ošacení a doplňky Jiřího Kameše. Stane se navrhování designu a grafiky vaším stálým živobytím?
Vytváření návrhů designu mě baví a rád bych se v téhle branži neustále zlepšoval, poznával nové trendy i je třeba někdy vylepšil. Takže odpovím ano, je to nejen můj koníček, ale i moje práce. Přitom jsem volejbalovou kariéru nepověsil na hřebík. Pokud mne bude trenér Milan Fortuník potřebovat i v příští sezoně, může se mnou počítat (usmívá se).

Trenéřina vás neláká?
Nedokážu si sebe představit u dospělého týmu. Trénování není můj sen, ale u dětí beze všeho vypomůžu.

Jan Murárik

Zdroj: http://www.vasekladno.cz/sport/volejbal/11854-tomas-hysky-karieru-jsme-na-hrebik-nepovesil