FOTO: Orli jsou za bod rádi

Stejně jako před rokem zahájili sezonu volejbalisté Kladna domácí porážkou s tím rozdílem, že před rokem s Budějovicemi nezískali ani bod. Tentokrát podlehli pražským Lvům až v tie breaku. Hosté potvrdili, že po letním posílení by mohli čeřit vody v nejvyšších patrech tabulky.

Orli nakonec mohli být za bod rádi, protože v úvodu čtvrtého setu to vypadalo, že odejdou s prázdnou.

„Bod beru všemi deseti, protože jsme také mohli začít jednoznačnou prohrou,“ prohlásil kapitán Kladna Adam Zajíček s tím, že jejich výkon odpovídal tomu, jak se trénuje. Oproti soupeři jsou spolu teprve dva týdny. „Nic si z toho neděláme, první zápasy jsou takové vždy. S takovou spoustou chyb se hrát nedá. Zapracujeme na tom a příští utkání bude vypadat jinak,“ dodal.

Byť jeho tým sahal po třech bodech, byl kouč hostů Tomáš Pomr se skromnějším ziskem nadmíru spokojený.

„Vyhrát na Kladně, které je doma mnohem silnější,  se počítá. Tyto body se budou určitě hodit,“ pochvaloval si trenér Pražanů kouč a vedle bojovnosti ocenil na svých svěřencích fakt, že dokázali zvládnout nervozitu prvního utkání a krizové momenty.

„Nenechali jsme zadupat do země, když se soupeři dařil servis. Několikrát jsme se dokázali zvednout,“ řekl Pomr a vyzdvihl výkon mladíků – kadeta Špuláka, jenž svým servisem rozhodl tie break, a juniora Svobodu.

Utkání přineslo nezvykle mnoho přímých bodů. Kladno jich zaznamenalo šestnáct oproti deseti Pražanů. Nejvíc bodů zaznamenali univerzálové. Domácí letní posila Srb Okosanovič se blýskl sedmadvaceti body, Slovinec ve službách Lvů Mihajlovič třiadvaceti.

Úvodní bod sezony v podání Orlů Okosanovič, pak ale měli navrch hosté dokud nepřišel na servis nahrávač van Haarlem, jehož záludné podání pomohlo k šňůře šesti bodů (15:12). Podobný kousek se povedl i hostům, kteří svůj náskok bez větších obtíží udrželi.

V druhém dějství Orli zlepšili servis a svého soupeře ani jednou nepustili do vedení. Do koncovky se ale šlo za stavu 23:23. Na následný bod z bloku  navázal esem blokař Sobotka a srovnal na 1:1.

Začátek třetího setu ovládl univerzál Pražanů Mihajlovič, který čtyřmi přímými body pomohl svému týmu k vedení 9:4. Hosté pak nepřipustili žádné drama.

Rozjetí Lvi ve čtvrté sadě bleskově vedli 6:2 a nad Kladnem se stahovala mračna. Domácí se však nepoložili a vypracovali si až pětibodový náskok. Sice o něj přišli (15:15). Nahoru je ale vrátil kapitán Zajíček, jehož servis rozmetal naděje Pražanů na tříbodový zisk.

Hrdinou tie breaku byl mladý blokař Pražanů Špulák, jehož servis byl rozhodující. Přímými body set začal a také ukončil.

Kladno – Lvi Praha 2:3.
Sety: -19, 23, -19, 17, -10. Čas: 131 minut. Diváci: 850.
Kladno: Zajíček (11), Sobotka (4), van Haarlem (6), Okosanovič (27), Vemič (9), Hýský (13), libero Moník. Střídali: Mikulenka (2), Kuboš.

Zdroj: https://kladensky.denik.cz/ostatni_region/orli-jsou-za-bod-radi-20191005.html