Dnes Srbsko – Česko. Trenér Fortuník hráče Kladna v reprezentaci chválí

Na mistrovství Evropy ve volejbale jsou dnes na programu osmifinálová utkání. Česká reprezentace se od půl šesté v přímém přenosu České televize střetne se Srbskem. Kladenský klub má na šampionátu tři hráče. Jejich výkon i představení celého mužstva komentuje kouč Kladenských orlů Milan Fortuník.

Národní tým si možná pro někoho překvapivě vybojoval postup mezi nejlepších šestnáct týmů Evropy. Jak jejich dosavadní vystoupení vidíte očima odborníka?
Postup jsem čekal. Když bylo nutné, tým ukázal velkou vnitřní sílu, zabral a ve vítězném zápase s Holandskem si na svou stranu naklonil i víc štěstí než soupeř.

Trojice kladenských hráčů Sobotka, Moník a zvláště vynikající Zajíček je dosud hodně vidět. Jste stejného názoru?
S výkonem Zajíčka jsem velmi spokojený. Kromě jeho hry na bloku ukazuje i další přednosti. Je to přirozený lídr i bojovník. Moník na liberu se podle mého názoru, jak to tak při hře celého týmu vnímám, ke své škodě nechá ovlivnit občasným negativním jiskřením na place. Když se toho vyvaruje a začne být takzvaně splachovací, může mu to pomoct k ještě výraznějším výkonům. Už takhle je na hodně vysoké úrovni. Sobotku trenéři moc do zápasu nepouštějí, což je mi líto, ale když se na hřiště dostane, svou kvalitu ukáže.

Kdo z týmů na šampionátu podle vás patří mezi největší adepty na zlato?
Jednoznačně obhájci z Polska, náš dnešní soupeř Srbové, v pohodě hrají Rusové a čekám útok na medaile také od Belgičanů a Francouzů. V dnešním zápase, doufám, naši kluci Srbům po sportovní stránce znepříjemní život (usmívá se).

Dáte po návratu reprezentantům delší volno?
Tentokrát asi nedám. Pátého října začíná extraliga a my potřebujeme mužstvo s nimi doladit.

Zdroj: http://www.vasekladno.cz/sport/volejbal/10919-dnes-srbsko-cesko-trener-fortunik-hrace-kladna-v-reprezentaci-chvali