První semifinálové zápasy volejbalové UNIQA extraligy mužů klepou na dveře!!!

Až neděle rozhodla o posledním účastníkovi semifinále, ale i o složení dvojic. Už ve středu jsou na programu první zápasy semifinále play-off UNIQA volejbalové extraligy mužů 2018/19. Vítěz dlouhodobé části extraligy českobudějovický Jihostroj vyzve Ostravu a loňské semifinálové zápolení si zopakuje Liberec s Kladnem. Bránu do finále otevírají tři výhry ze semifinálové série.

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK OSTRAVA

České Budějovice potvrdily ve čtvrtfinále proti Ústí nad Labem roli favorita, k postupu do semifinále jim stačily jen tři zápasy a tak měly více času na přípravu. „Ve čtvrtfinálových bojích se ukázalo, že kvalita všech týmů se opět zvedla, a zápasy byly vyrovnanější. Do semifinále postoupila první čtyři mužstva po dlouhodobé části, takže pro mne žádné velké překvapení,“říká českobudějovický trenér René Dvořák. „Překvapilo mě ale Brno, jak vzdorovalo Kladnu. A také jsem čekal víc zápasů mezi Ostravou a Karlovarskem. Ostrava ale letos hraje výborně, a my víme, že nás teď čeká velmi těžká série,“ dodává trenér Jihostroje.

Dobrá forma Ostravy pokračovala i ve čtvrtfinálové série s úřadujícím mistrem, kterého přehrála zejména bojovným výkonem. „Podařilo se nám předvést agresivní volejbal s velkým nasazením ze základní části, který nám přinesl postup 3:0 nad Karlovarskem. Výsledku si moc ceníme,“ hodnotí spokojeně ostravský trenér Jan Václavík. V semifinále Ostravské čeká další silný soupeř, první tým dlouhodobé části a vítěz letošního Českého poháru, České Budějovice. „Sílu soupeře si uvědomujeme. Hladce postoupil přes Ústí, má bohatou lavičku a bude hrát dvě ze tří prvních utkání v domácím prostředí, které je vždy výhodou,“ popsal semifinálového protivníka. Vzájemná bilance obou týmů v letošní sezóně je vyrovnaná, Ostrava tak není proti Jihostroji úplně bez naděje. „To nejsme nikdy, ač Budějovice považuji za favorita. Přesto cíl máme jasný, pokusit se o další překvapení a postoupit do bojů o zlato. Každý tým má ve své hře skuliny a ty se pokusíme najít a využít,“ zní odhodlaně z úst trenér Ostravy.

VK DUKLA LIBEREC – KLADNO VOLEJBAL CZ

Pro Liberec rozhodně nebyla čtvrtfinálová série s Aerem procházka růžovým sadem. „Odolena Voda odehrála celou sérii výborně. Myslím si, že všechna utkání měla svou kvalitu a diváci, kteří naplnili obě haly, si užili super volejbal. Nakonec sérii rozhodla naše trpělivost, odolnost a širší lavička,“ hodnotí liberecký trenér Michal Nekola. Dukla si zopakuje loňské semifinále s Kladnem, v němž úspěšnější bylo kladenské družstvo, stejně jako v letošních zápasech extraligy. Nemůže to mít vliv na psychiku libereckého družstva? „Nemyslím si, že by na to někdo z hráčů nebo vedení myslel. Jdeme do těchto zápasů s odhodláním porvat se o každý míč a postoupit do finále,“ vyvrací trenér Dukly. „Kladno každý rok poskládá kvalitní tým, který se pere o nejvyšší příčky. Můžeme očekávat razantní servis a vysokou obranu,“ popisuje soupeře.

Kladno ve čtvrtfinálové sérii s Brnem „zabrnkalo“ svým fanouškům pěkně na nervy. „Úvodní utkání proti Brnu jsme začali v křeči, nervozita z nás naštěstí po prvním setu spadla a získali jsme první vítězství. Možná bylo až moc snadné, protože druhý zápas jsme začali s malou koncentrací. Domácí se postupně rozehráli k výbornému výkonu a nakonec zaslouženě vyhráli, my jsme nebyli důstojným soupeřem. Podobný obrázek viděli diváci i ve třetím utkání v Kladně, byli jsme méně agresivní, méně tvrdí, nebyli jsme schopni Brno zatlačit servisem a ubránit. V sérii jsme byli horším týmem, soupeři nás přehrávali, především bojovností a vůlí. Situace se obrátila ve čtvrtém střetnutí v Brně. V těžké chvíli, kdy nám hrozil konec sezóny, jsme se dokázali semknout a vrátili sérii do Kladna. Nakonec jsme před vynikajícím kladenským publikem utekli hrobníkovi z lopaty a postoupili, ale byla to nejtěžší série, jakou jsem v Kladně zažil,“ ohlíží se podrobně za čtvrtfinálovými duely trenér Milan Fortuník. V semifinále čeká Kladno už „tradiční soupeř“, dalo by se říct. „Je pravda, že potřetí za sebou budeme v semifinále hrát s Libercem. Pro mě osobně to je potvrzení, že soupeř patří do absolutní špičky extraligy a jsem rád, že do ní můžeme zařadit i Orly. Složení obou týmů se mění, co bylo vloni či předloni neplatí a letošní měření sil, to byly vyrovnané bitvy se šťastným koncem pro nás. Diváci se myslím mohou těšit na velký boj i v letošním semifinále, vzpruhou v něm pro nás spíše než dvě vítězství v dlouhodobé části je postup v těžké sérii s Brnem,“říká trenér Orlů a upozorňuje na hlavní síly Liberce. „Každý rok je v kádru Dukly celá řada vynikajících hráčů. Tým má vždy kvalitní nejen základní šestku, ale i náhradníky. Ale před semifinále si tentokrát dovolím jmenovat jediného: Jan Štokr. Pravidelný přísun bodů v útoku, granáty na servisu, neustále maká pro tým, osobnost…“

Zdroj: http://www.cvf.cz/extraliga-muzi/clanky/prvni-semifinalove-zapasy-volejbalove-uniqa-extraligy-muzu-klepou-na-dvere-5633.html