Milan Fortuník: Věřím, že přes Brno půjdeme dále!

Zítra odstartují vyřazovací boje i ve volejbalové Uniqa extralize. Kladenský fanoušek tak vedle hokeje určitě bude pečlivě sledovat. jak si povedou hráči týmu Kladno volejbal cz. Jak vidí ambice Orlů. prozradí člověk nejpovolanější, kouč Milan Fortuník.

Jak jste spokojen, či naopak nespokojen s dosavadním účinkování svých svěřenců v sezóně?

Nejen s dosavadním účinkováním v extralize jsem moc spokojen. V CEV Cupu jsme nepropadli. Naopak jsme postoupili přes tři kola až do osmifinále, což je výborné. V Českém poháru jsme se dostali až do finále, kde jsme nestačili na soupeře z Českých Budějovic, ale uznávám, že v tomto utkání byl Jihostroj zkrátka lepší. A třetí místo po základní části v nejvyšší soutěži je rovněž pěkná vizitka, přestože jsme během podzimu dostali několik ran, navíc odešel David Konečný do zahraničí, odkud dostal zajímavou nabídku.

Odchod Konečného byl určitě výrazným zásahem do sestavy. Na druhé straně přišel Sergej Baranov. který se brzy stal velkou oporou družstva. Čekal jste to?

Nečekali jsme, že se tak rychle adaptuje. Vzpomínám na historku, kdy přicestoval do Česka po třiceti šesti hodinách, když si ještě musel v Moskvě vyřídit vízové formality. Sotva přijel, hned jsme nastupovali proti Lvům z Prahy. Při rozcvičení přišel za mnou a zeptal se, co je to za míče. Byl totiž zvyklý jen na značku Mikasa, s jinými nikdy nehrál! Prokázal však, že je to výborný hráč, rychle si zvykl, našel cestu k ostatním spoluhráčům, stejně jako oni k němu. Moc toho sice nenamluví, ale jsem moc rád, že ho mám v týmu.

Když jsme u komunikace, nedávno jste si postěžoval, že vás trochu trápí, že mezi hráči na hřišti probíhá minimálně včetně zdravého hecování. Je to nyní lepší? 

Určitě jsme udělali v tomto směru krok dopředu. Bojovné typy jako Hýský, Moník a Zajíček v družstvu jsou. Věřím, že budeme bojovným týmem i v play-off. Co se týká zmíněné komunikace, řekli jsme si k tomu hodně. I když v průběhu utkání se pochopitelně věnuji jiným věcem, myslím si, že hráči mezi sebou více mluví.

V play-off narazíte ve čtvrtfinále na celek Volejbal Brno. Doma jste v základní části s tímto soupeřem prohráli 1:3, venku zvítězili 3:0, Můžete tým z velkého moravského města charakterizovat?

Vzájemnou bilanci máme 1:1. Prohra v Kladně se odehrála v době, kdy se nám moc nedařilo. Prohráli jsme ve Zlíně, horko těžko vyhráli v Benátkách. Brno u nás zahrálo výborně. Vzpomínám si, že v koncovce třetí sady jsme vedli o dva body. Potom přišel na servis univerzál Okošanovič a zvrátil průběh setu, což se přeneslo i do čtvrtého dějství. Odvetu v Brně, i když se před utkáním zranil Hýský, jsme ovládli a zaslouženě zvítězili. Do série jdeme s respektem k sokovi, ale věřím, že postoupíme. Brno má ve svém středu řadu mladých talentovaných borců, výborné libero Martina Vebera a zmíněné „účko“ Stefana Okošanoviče. Brňané předvádějí velmi solidní, dobře organizovaný volejbal. Na druhé straně hraje pro nás větší herní zkušenost, která by měla rozhodnout.

Určitě byste se nezlobil, kdybyste vyhráli sérii v poměru 3:0?

Pochopitelně každý trenér si přeje, aby série byla vítězná co nejrychleji. Brněnská hala je pro nás specifická tím, že má vysoký strop na rozdíl od naší. Navíc Brno má většinou velmi dobrý servis, což pro nás příliš ideální není.

Nelze se nezeptat: nemáte trochu obavy z příliš úzkého kádru? Při eventuálním zranění, nemoci či ztrátě formy při vší úctě k ostatním hráčům není adekvátní náhrada?

Snažili jsme se zareagovat, ale bohužel máme velmi omezené finanční prostředky. Přišli však mladíci Piskáček, Sedlář i zkušený Marel. kteří přece jen něco odehráli. Kdybych se tím měl trápit, tak za čtyři roky, co jsem v Kladně, bych se z toho dávno musel zbláznit. Musím si přát, aby se něco podobného nestalo, v opačném případě bychom si museli s tímto problémem poradit.