Kladenští orli na pohár nedosáhli

Finále Českého poháru v Kutné Hoře zvládli lépe volejbalisté Jihostroje. Kladno – České Budějovice 0:3 (20:25, 22:25, 16:25).

V prvním setu si Kladenští vybudovali slušný bodový náskok, ovšem čtyřmi nevynucenými chybami v řadě ho nakonec pustili soupeři. Ovšem hrál se výtečný volejbal, dle odborníků nejlepší v současné české sezoně. „Jednoznačně jsme zaostávali na útoku. Musíme hrát důrazněji, být odvážnější,“upozornil smečař Tomáš Hýský. Nejvíce bodujícím hráčem úvodní sady byl s osmi body kladenský Baranov.

Kladenští se v druhém setu nadechli k mohutnému úniku. Trenér Jihostroje upozorňoval na Vemiče, který se v té době dostával do herního laufu. Jihočeši si vzali radu k srdci a náskok orlů brzy vymazali. V prostřední části setu kladenští hráči díky Habrovi na servisu bodovali třikrát za sebou, ale stačilo to jen na srovnání skóre. Středočechy odmítal pustit do náskoku především blokař Mach, nejlépe bodující ze všech na svém postu. Hráči Jihostroje působili koncentrovanějším dojmem a set sebevědomě dovedli do vítězného konce. „Čekáme na kladenské chyby a to se nám doteď daří,“ uvedl po druhém dějství Filip Křesťan.

Ve třetím setu tahali orli neustále za kratší stranu provazu. Jihočeši většinu sady drželi jednobodový náskok. Kladnu na dvanáctém míči navíc odešel útok. Trenér Milan Fortuník burcoval, ať orli hrají na jistotu a trefují aspoň zónu. Leč v té době už Jihočeši trefovali i servis a na co sáhli, to spadlo na stranu Kladna. O vítězi poháru bylo prakticky od poloviny setu pomalu, ale jistě rozhodnuto.

„Byli jsme horší. Snažili jsme se držet krok, ale nefungovalo nám při hře více věcí,“ ukončil finále Milan Fortuník

České Budějovice ziskem trofeje i způsobem, kterým Kladno přehrály, potvrdily, že v tomto ročníku jen těžko najdou přemožitele i v boji o mistrovský titul. Kladenští, pokud zahrají tak, jako v extralize při výhře nad Libercem a v poháru nad Karlovarskem, mohou zopakovat svou finálovou účast z roku 2017, kdy po obrovské bitvě a s notnou dávkou smůly podlehli právě Jihostroji.

Kladenští orli příští pondělí (25. 2.) pokračují v extralize utkáním na hřišti Ústí nad Labem.

Sestava Kladna: Vemič, Sobotka, Hýský, Habr, Zajíček, Baranov, libero Moník (Wallisch, Vostárek, Sedlář, Blažek).

Zdroj: http://www.vasekladno.cz/sport/volejbal/9817-kladensti-orli-na-pohar-nedosahli