Maskovaní Orli zmákli Duklu

Devět zápasů dlouhá série tříbodových výher volejbalistů Liberce skončila v Kladně. Stejně jako v prvním vzájemném utkání byla před 820 diváky k vidění pětisetová bitva, z které opět vyšli vítězně domácí Orli, kteří nastoupili do souboje s Duklou v dresech maskáčového vzoru, čímž vzdali hold všem novodobým válečným veteránům. Ne jen těm přítomným.

Každou z pěti sad vyhrál ten, kdo do ní lépe vstoupil. A většinou výrazně lépe. Blokař Kladna Vladimír Sobotka přiznal, že to byly těžce vydřené body.

„Teď, když se začíná rozhodovat o umístění do play-off,  je každý bod důležitý. Zejména když se nahoru dere i Ostrava,“ uvedl český reprezentant s tím, že jeho tým asi ještě nemá formu hodnou vyřazovacích bojů. „Dnes dnes jsme měli výkyvy hlavně na podání. Soupeř dělal série zdánlivě snadnějším plachtícím servisem, po němž jsem měli problémy útočit,“ mínil Sobotka.

V tie-breaku vedlo Kladno 6:1. Severočeši však vyrovnali na 11:11. Orli pak odskočili o dva body. Na třináctém měl zásadní podíl střídající Miloslav Marel, jenž výtečně zasáhl v poli a vzápětí přesně zasmečoval. „Byla to trošku náhoda, protože jsem tam šel na blok. To byla moje role,“ usmíval se přiznal, že při smeči mu trošku ruplo v zádech.

Domácí pak využili druhý mečbol. Proměnil ho univerzál Sergej Baranov, jenž v utkání zaznamenal 19 bodů, stejně jako jeho protějšek Jan Štokr. Nikdo v tomto ohledu lepší nebyl.

Po dlouhé době se do kladenské haly vrátil bývalý hráč Orlů Aleš Holubec, který už zapomněl na nižší strop.

„Škoda, že není o dva tři metry výš. Mohl to pro diváky zajímavější sport. Tady to je pouze o servisu a obraně. Na můj vkus se hrál jednoduchý volejbal,“ mínil.

Byl to on, při jehož podání udělali hosté několik sérií. „Asi jsem se nějakým způsobem vyhrál. Už to není tak psychicky náročné. Na servisu hraji to, co mám natrénováno. Myslím, že bod z téhle haly je dobrý,“ uvedl blokař Dukly.

Jeho kouč Michal Nekola ocenil, jak se hráči po výbuchu v první sadě zvedli. „Diváci viděli dobrý volejbal. Bohužel jsme na začátku tie-breaku chybovali a Kladno tak stále tahalo za delší konec.  Bojovali jsme ale do posledního míče a rvali se o každý balon. To je pro mě důležitější než, že jsem prohráli,“ konstatoval liberecký kormidelník.

Oba celky čeká příští víkend v Kutné Hoře Final four Českého poháru. Pokud v neděli v semifinále vyhrají (Liberec – Budějovice, Kladno – Karlovarsko), střetnou se o trofej v pondělí před kamerami ČT sport. (ka)

Kladno – Liberec 3:2.
Sety: 15, -19, 23, -14, 12. Čas: 119 minut. Diváci: 820.
Kladno: Baranov (19), Zajíček (7), Vemič (12), Habr (8), Hýský (10), Sobotka (4), libero Moník. Střídali: Marel (3), Vostárek, Piskáček.

Zdroj: https://kladensky.denik.cz/ostatni_region/maskovani-orli-zmakli-duklu-20190209.html