Orli zalovili v moravské metropoli

Volejbalisté Kladna vrátili Brnu porážku z první poloviny základní části. V moravské metropoli vyhráli 3:0.

Domácí, jak bylo avizováno, budou hrát do konce sezony bez opor Bouly a Hrazdíry, přesto bylo brněnské mládí Orlům v prvních dvou stech vyrovnaným soupeřem.

Kouč Milan Fortuník věděl, že Brno se umí na jeho tým připravit.“ Byli jsme hodně pozorní, protože se domácím změnila sestava. Věděli jsme, že takhle hráli na začátku se zóny, a tak jsme byli hodně obezřetní,“ uvedl.

V úvodním dějství tahali domácí za delší konec (20:19), do koncovky však šli s tříbodovým mankem, přičemž Kladenští využili až třetí setbol, když soupeř útočil mimo hřiště.

V druhém měli stále navrch hosté (18:21), jejich sok ale srovnal na 22:22 a až jeho dva útoky do autu sadu ukončily. V závěrečné Orli dominovali a odskočili až na poměr 18:10.

Trenér Brna Ondřej Marek řekl, že v prvních dvou setech hráli dobrý volejbal. „Udělali jsme však vždy asi o dvě chyby víc než Kladno, a to rozhodlo. Ve třetím setu už jsme náš výkon neudrželi a hosté zaslouženě vyhráli.“

Hned první mečbol zápasu využil smečí Srb Miloš Vemič, jenž zaznamenal také první bod utkání. Celkově jich nasbíral jedenáct, což bylo nejvíc z týmu vítězů. Předčil ho pouze jeho krajan, univerzál Brna, Okosanovič (14).

Také Kladno se muselo obejít bez jedné opory. Nemocný kapitán Tomáš Hýský nastoupil pouze v závěru prvního setu na jednu rozehru. „ O to víc si cením dnešního vítězství,“ prohlásil Fortuník.

Sám Hýský utkání sledoval více méně z pozice kouče. „Popasovali jsme se s domácí halou Brna. Věděli jsme, že to tady nebude jednoduché. Brno je známo tím, že jezdí pro každý balón. Nám tu dnes vyšel servis a plnili jsme to, co jsme si řekli. Jsem rád, že to kluci zvládli,“ konstatoval lídr Kladna.

Na smeči ho zastoupil mladý Josef Vostárek. Nahrávač Filip Habr měl tudíž na každém kůlu jiného hráče než začátkem roku. Přiznal, že absence kapitána trošku zamíchala s plánem.

„Tomáš je klíčový hráč, nemělo však cenu se tím stresovat. Musel jsem hrát jako by tam byl a vyplatilo se to,“ řekl s tím, že Vostárek hrál skvěl. Zvládl to na příjmu i na útoku. „Až mě překvapil,“ usmál se zkušený nahrávač a doplnil, že po první sadě si Brňané uvědomili, že musí bránit všechny hráče.

Habr přiznal, že má docela dobrý pocit. Je to prý na dobré cestě. „Doufám, že formu dobře načasujeme,“ uzavřel.

Brno – Kladno 0:3.
Sety: -23, -22, -16. Čas: 76 minut.
Kladno:  Zajíček (6), Sobotka (3), Vostárek (5), Vemič (11), Habr (7), Baranov (10), libero Moník. Střídal: Hýský.

Autor: Rudolf Muzika
Zdroj: https://kladensky.denik.cz/ostatni_region/orli-zalovili-v-moravske-metropoli-20190202.html