Českobudějovický Jihostroj byl nad síly kladenských volejbalistů

Duel dvou nejlepších celků Uniqa extraligy, Jihostroje České Budějovice a Kladna volejbal cz, vyzněl jednoznačně pro domácí tým, který zvítězil jasně v poměru 3:0.

Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 3:0 (16, 22, 24)

Hostům úvodní sada vůbec nevyšla. Jihostroj, jako vedoucí celek Uniqa extraligy, zatlačil na hosty a dostal se do pětibodového vedení 8:3. Náskok Jihočeši neustále navyšovali, Kladno bez Marela, jehož v základní sestavě nahradil opět Wallisch, se nemohlo vůbec dostat do hry, a tak nebylo divu, že domácí vyhráli rozdílem devíti míčů.

Druhé pokračování bylo podstatně vyrovnanější. Středočeši se přestali dopouštět hrubých chyb a dlouho drželi krok s Jihostrojem, kdy oba týmy neměly náskok větší než jeden, dva body. Nakonec se rozhodovalo až v samotné koncovce. České Budějovice se dostaly do vedení 19:17, a hosté si vzali oddechový čas. Ten však zásadní změnu nepřinesl a domácí si nakonec udrželi vedení až do samého závěru.

Třetí dějství bylo kopií druhého setu až do stavu 15:14, kdy jihočeský celek „odskočil“ na rozdíl tří bodů. Když Jihočeši se dostali do vedení 21:16, zdálo se, že o sadě i celém střetnutí je rozhodnuto. Kladeňáci nesmírnou bojovností před velice dobře zaplněnou halou stáhli náskok domácích na 22:20 a pak dokonce vyrovnali na 23:23. Ovšem velmi dramatickou koncovku již nezvládli. První mečbol ještě odvrátili, ale druhý již ne.

„Po velmi špatném vstupu do utkání jsme se dokázali „oklepat“ a v dalším průběhu jsme byli domácím určitě vyrovnaným soupeřem. Bohužel v rozhodujících chvílích v koncovce druhého a třetího setu jsme se dopustili laciných chyb, které nám první mužstvo tabulky neodpustilo. Marel nemohl k utkání odjet a pro mladého Wallische to byl křest ohněm, protože tak těžký zápas nikdy nehrál. Musí se v týmu postupně adaptovat, je to pro něho velká škola,“ konstatuje trenér Milan Fortuník.

Sestava: Habr, Zajíček, Vemič, Wallisch, Hýský, Sobotka – Moník. Střídali: Blažek, Vostárek.Rozhodčí: Kovář – Grabovský. Zápas trval: 82 minut. Diváci: 700.

2. liga skupina A: Slovan Chabařovice – Kladno volejbal cz B 3:2 (15, -16, -22, 22, 12) a 0:3 (-11, -15, -23). 

Autor: Radek Cába / Kladenské listy