Orli mají skalp maďarského šampiona

Kladenští volejbalisté první duel druhého kola Poháru CEV proti maďarské Kazincbarcice zvládli, ale ne úplně tak, jak si malovali. Maďarský mistr uhrál v Kladně jeden set, a tak bude odveta za týden na jeho palubovce hodně dramatická.

V obrovsky napínavé první sadě Kladenští dvakrát smazali velkou ztrátu po servisech hostujícího univerzála Szaba, přesto vyhrálo. Odvracelo pětkrát setbol, aby naopak svůj šestý proměnilo – 34:32.

Domácí euforii však rychle Maďaři zchladili, když ve druhém setu opět bodově unikli a tentokrát už si náskok vyrvat nenechali – 21:25.

Bojovalo se dál a teprve ve třetím dějství se také Kladeňáci dostali do trháku. Dokonce o osm bodů a navíc si s přehledem uhlídalo koncovku – 25:18. V už rozjeté pohodě pak svěřenci Milana Fortuníka dominovali také v poslední sadě a zápas přesně po dvou hodinách tuhého boje rozhodli pro sebe.

„Ale začali jsme vlažně a nepokryli dobře některé kvalitní borce soupeře, na které jsme se připravovali. Celkově mě výsledek těší, ale komfortní do odvety není,“ poukázal Milan Fortuník na to, že Kladno bude muset uhrát v Maďarsku dva sety. Pokud nezvládne žádný nebo jen jeden, rozhodne takzvaný zlatý set (tiebreak).

Slovenský kouč poražených Marek Kardoš byl spokojený s první dvěma sety. „Uprostřed třetího jsme si ale neporadili s poměrně lehkým servisem. Celkově to pro nás byla velká škola. Ne všichni naši hráči jsou na takovou úroveň zvyklý, musí se totiž dokonale soustředit na každý servis,“ řekl.

Poslední míč utkání vyletěl z ruky mladého univerzála Kladna Dominika Wallische, který v posledním setu dostal poměrně dost prostoru.

„Jsem rád, že jsem šanci využil. Děkuji klukům za to, jak mě na hřišti vzali a fanouškům za podporu,“ uvedl dvacetiletý volejbalista, jenž měl ještě jednu šanci utkání ukončit. Jeho smeč však letěla do autu.

„Byl jsem přehecovaný. Do druhého mečbolu jsem dal všechno. Byl to pro mne nejvíc stresující a nejdůležitější bod v životě,“ usmál se s tím, že si moc váží , že může nastupovat v jednom týmu s takovými osobnostmi. „Snažím se je nezklamat,“ doplnil. (ka)

Kladno – VRCK Kazincbarcika 3:0.
Sety: 32, -21, 18, 20. Čas: 120 minut. Diváci: 400.
Kladno: Sobotka, Zajíček, Habr, Hýský, Vemič, Marel, libero Moník. Střídali: Wallisch, Blažek, Vostárek.

Autor: Rudolf Muzika / Kladenský deník