Vicemistr tahal za kratší konec

V sobotu začal maraton dvaadvaceti utkání základní části extraligy volejbalistů. Kladno do ní vstoupilo domácím duelem s Českými Budějovicemi. Souboj celků, které myslí na nejvyšší pocty vyzněl pro sehranější Jihočechy, kteří zvítězili 3:1.

Kouč vítězů René Dvořák si tříbodový zisk považoval. „Tady se nevyhrává snadno. Hra ale byla oboustranně velmi nervózní. Rozhodoval servis a příjem a v tom jsme byli v určitých fázích lepší. Proto jsme zvítězili,“ uvedl.

V úvodní sadě vymazal jeho tým manko tří bodů pětibodovou šňůrou a do koncovky šel s dvěma body k dobru. Kladno ještě vyrovnalo na 23:23, soupeř však využil hned první setbol.

Závěr prvního setu Budějovice nakopl, zatímco Kladno se ocitlo dole. Jeho soupeři vycházelo v druhé části vše na co sáhl a na palubovce dominoval. Bez větší námahy si vypracoval obrovský náskok (15:5). Domácí to ale nezabalili a do koncovky se šlo za stavu 21:23. Hosté však opět zužitkovali první možnost ukončit set.

Trenér poražených Milan Fortuník mínil, že se dlouho nastartovávali. „Druhý set měl z naší strany úplně zoufalý začátek. Asi bude nějaký trvat, než si naše sestava sedne. Budějovice vypadly z role pouze v třetím setu a zaslouženě vyhráli,“ řekl.

Nástup do třetího dějství se konečně povedl vicemistrovi. Dobrý začátek nakonec vyústil v jednoznačnou výhru. První úspěšný set Kladna v nové sezoně ukončil Filip Habr.

Závěrečná sada vyznívala dlouho pro domácí borce, kteří vedli 17:14. Právě v této fázi ale rozhodovaly kvalita servisu a příjmu. Jihočeši stav otočili a dokonce se vypracovali výrazný náskok. Kladenští ještě zabojovali (22:24), ale další chyba na servisu zápas ukončila.

Kapitán Kladna Tomáš Hýský litoval, že v úvodních dvou sadách nedali pořádný servis. „Cením si ale, že jsme to ani jednou nezabalili a vrátili se do zápasu. Doma bychom však prohrávat neměli,“ mínil a podotkl, stejně jako jeho protějšek Radek Mach, že zápas byl okoukáváním nových hráčů a nových nahrávačů. Lídr Jihočechů nakonec dodal, že diváci viděli pěkný sport.

Kladno – Č. Budějovice 1:3.
Sety: 7-23, -21, 15, -22. Diváci: 600.
Kladno: Kladno – Č. Budějovice 1:3.
Sety: 7-23, -21, 15, -22. Diváci: 600.
Kladno: Zajíček (5), Vemič (18), Habr (7), Sobotka (2), Martinez (12), Hýský (16), libero Moník. Střídali: Cedzynski (8), Blažek, Hrdý.

Zdroj: Rudolf Muzika / Kladenský deník