Blokař Zajíček zřejmě začne sezonu na smeči

Dvě sezony byl elitním blokařem extraligových vicemistrů z Kladna. Po minulé sezoně se vydal mimo hranice Česka hledat nové angažmá, oblékl reprezentační dres a v těchto dnech se do kladenského týmu vrátil. Adam Zajíček (25) ale už v něm podle svých slov nebude plnit pouze roli blokaře.

Proč nevyšlo zahraničí?
Odehrál jsem v české extralize už nějakou sezonu a podle mne nadešel čas, abych zkusil volejbal v zahraničí. S manažerem jsme tím strávili měsíc a půl, a i když to vypadalo, že něco dopadne, angažmá jsem nakonec nesehnal. Promarnil jsem ideální dobu, kdy se dalo ještě něco sehnat. Teď už jsou ligy plné. Otázkou je, jestli byl venku o mě zájem (usmívá se). Trenéři Milan Fortuník s Petrem Klárem byli se mnou trpěliví a já Kladnu děkuji za důvěru, že mne přijalo zpět. Myslím, že nikde jinde by tak dlouho na mě nečekali. Nic hrozného se v mé kariéře nestalo, v Kladně máme nový tým, a já věřím, že minimálně finále s ním zopakujeme.

Ukázalo se, jak silná je v evropském volejbalu na bloku konkurence, nebo jste se zaměřil špatným směrem?
Jsem přesvědčený, že jsme se s manažerem vydali správným směrem, protože jsme nehledali v TOP klubech. Na ně kvalitativně nemám. Na evropském trhu se pohybují spousty vysokých kvalitních Srbů, Rusů, nějací Poláci, Francouzi i Němci. Je téměř běžné, že většina jich měří kolem dvě stě deseti centimetrů. Nejlepší příklad je náš nový blokař Bartek Cedzyňski a jeho dvě stě jedenáct centimetrů… Ovšem já to nevzdávám a po skončení sezony začnu znovu hledat. Tak jsem s Kladnem domluvený.

Na bloku mají nyní Kladenští orli tři hráče. Kromě vás a Poláka je na tomto postu ještě reprezentant Sobotka. Vypořádat se s konkurencí nemusí být jednoduché…
Za tuhle situaci si můžu sám (usmívá se), je to pro mě ponaučení. Tak se teď musím bít o to, abych si zahrál na středu. Současně s tím se začínám předělávat na smečaře. Je tu možnost alternativy. Na smeč si věřím, uvidíme, jak si sedneme s nahrávačem. Když to bude dobré, rád bych byl na smeči od začátku sezony.

Kladenský tým před touto sezonou velmi omladil. Cítíte se mezi mládeží starým mazákem?
(směje se) V týmu je neobvykle mnoho puberťáků maturantů. Věk je ve skutečnosti jen číslo. Zkušenostmi jsem mezi staršími, věkově patřím stále k těm mladým.

Zdroj: Jan Murárik / vasekladno.cz